Tudtad, hogy egy donor akár hat ember életét is megmentheti?

A szervátültetés célja a beteg életének megmentése, illetve hosszabb és jobb minőségű élet biztosítása.

Tudtad, hogy elhunyt donorból leggyakrabban vesét távolítanak el transzplantációs céllal, de egy donor akár hat ember életét is megmentheti?

A szervátültetés célja a beteg életének megmentése, illetve hosszabb és jobb minőségű élet biztosítása. A szervátültetés egy adományozó (donor) és egy befogadó (recipens) között történik. Az elmúlt 50 év során a szervátültetés világszerte elterjedt gyakorlattá vált, ami óriási jótéteménnyel járt végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek százezrei számára. 

A szervátültetés nem csak a legköltséghatékonyabb kezelés végstádiumú veseelégtelenség esetén, de a máj, a tüdő és a szív estében az egyetlen rendelkezésre álló lehetőség a beteg életének megmentésére. Az utóbbi két évtizedben a leggyakoribb beavatkozás, a veseátültetés mellett a máj-, szív-, tüdő- és hasnyálmirigy transzplantációk száma folyamatosan növekedett. Hazánkban ezeken túl nemzetközi szervcsere útján ritka esetekben vékonybél eltávolítása is történhet elhunyt donorból. Sor kerülhet még a szaruhártya, érhomograft, szívbillentyű vagy a kötő- és támasztószövetek eltávolítása szövetátültetés céljából, amely beavatkozások lehetőséget teremtenek egyes betegségekben egy jelentősen jobb minőségű, fájdalommentes életre.

A szervátültetések országos programok, illetve nemzetközi összefogás keretei között, átlátható, nyomonkövethető módon történnek. Csak ilyen jellegű beavatkozásokra felkészült, jogszabály által is felhatalmazott centrumokban végzik ezeket a beavatkozásokat. A donort jelentő és ellátó kórházak a transzplantációs központoktól függetlenül működő intézmények, a két oldal között koordinátor szervezetek látják el az összekötő szerepet. A szervet kapó recipienseket a szervenkénti várólistáról választják ki orvosszakmai és igazságossági szempontok alapján.

A folyamat során legfontosabb követelmény, hogy gondos értékelés útján minimális szintre csökkenjen beavatkozás kockázata. Így a szervátültetési programok fejlődésének köszönhetően a transzplantáció ma már valóban a legjobb választás a betegek számára.

Több érdekességet a témában az OVSZ oldalán találhatsz: https://www.ovsz.hu/hu/oco/gyakori-kerdesek