Úgy érzem, hogy vannak még bennem tartalékok

Ádámék nem tudják, hogy hány generációra visszamenőleg hordozzák magunkkal az Alport-szindróma nevű betegséget, mely miatt a családból négyüknek is – édesanyja, mindkét bátyja és ő – veseátültetésre volt szüksége.

Ádám egészen kisgyermek kora óta sportolt, de az “igazira” a veseátültetés után talált rá: ez az atlétika lett, azon belül is a rövid  távfutás. Megannyi elismerés mellett, a Pest Megye Legjobb Speciális Sportolója címet is elnyerte már.  A 2007-ben kapott veséje elfáradt, már nem szolgálta tovább. Jelenleg dialízisre jár és veseátültetésre vár. A heti három művesekezelés mellett dolgozik és a sportot sem hagyta abba. 

Velkey Ádám vagyok.  1991-ben, harmadik fiúként születtem a családunkba. Igaz, csak egyetlen perccel vagyok fiatalabb, mint testvérem, Simon. Nem tudjuk, hogy milyen messziről hordozzuk magunkkal az Alport-szindróma nevű betegséget, mely miatt édesanyámnak, mindkét bátyámnak is és nekem is veseátültetésre volt szükségem. 

Az ikertestvérem élődonoros veseátültetése 2007 áprilisában volt, én is élődonoros transzplantációra készültem, de az élet máshogy hozta: Simon veseátültetése után 3 hónappal megszólalt a telefon, a budapesti Transzplantációs Klinikáról hívtak, hogy van számomra egy tökéletes vese, és 2007. július 22-én megtörtént a veseátültetés.  2010. márciusában a bátyám élődonoros veseátültetése is megtörtént, végül 2010 júliusában édesanyámnak nagybátyja adta az egyik veséjét. 

Így lettünk mind a négyen veseátültetettek. 

Egészen kisgyermek korom óta sportoltam, de az “igazira” a veseátültetés után találtam rá: ez az atlétika lett, azon belül is a rövidtávfutás. 

A rendszeres edzéseknek, a kiváló eredményeimnek, a Trappancs Egyesületnek és a Magyar Szervátültetettek Szövetségének köszönhetően 2014-től minden nemzetközi versenyen elrajtolhattam: 

2014-ben lehetőségem volt részt venni a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán, a következő évben a British Transplant Games-en és a Szervátültetettek Világbajnokságán bizonyíthattam.  Összesen harmincszor állhattam dobogóra nemzetközi versenyeken, és 2017-ben két – egy 20 éve és egy 30 éve felállított – világcsúcsot is sikerült megdöntenem: a Szervátültetettek Világjátékán a 100 méteres síkfutás világcsúcsát 11:10-re-, a 200 méteres síkfutásét 23:41-re javítottam.  

Óriási elismerésnek éreztem, hogy a Nemzeti Színházban megrendezett Év Sportolója Gálán többször is jelöltként vehettem részt a parasport kategória top10 sportolói között, a legjobb három közé négyszer kerültem. Feltett szándékom egyszer megnyerni!  A Pest Megye Legjobb Speciális Sportolója címet már sikerült elnyerni.  

A 2007-ben kapott vesém elfáradt, már nem szolgál tovább. Jelenleg dialízisre járok és veseátültetésre várok.  A heti három művesekezelés mellett dolgozom és a sportot sem hagytam abba: szeretném a jövőben a világcsúcsaimat megdönteni vagy legalább megvédeni és úgy érzem, hogy vannak még bennem tartalékok. Edzőmmel – Ecseki Dániellel – mindent megteszünk az egészségemért és a sikeres versenyzésemért is.  

Velkey Ádám/Feszt Tímea

Vese Világnap 2022.

Nemzeti Vese Program