Fél évszázad új vesével

Immár 50 év a túlélési rekord

A Franciaországban élő Angela Dunn immár öt évtizedet évet élt le aktívan, egészségesen azzal a vesével, amelyet 1970. július 25-én ültettek be a szervezetébe. Alapbetegségéről hallgatnak a hírek, de az tudhatjuk, hogy a veseátültetés előtt hosszú időn át dializálták.

Ötven évvel ezelőtt a veseátültetés meglehetősen ritka beavatkozás volt, és nem kecsegtetett sem túl hosszú, sem túl jó színvonalú élettel. A műtét idején 23 éves Angéla úgy tudta, hogy ha szerencséje lesz, megélheti majd a 30. születésnapját.

Nemrég azonban a 74.-et élte meg.

Jól van és boldogan éli az átlagemberek életét. Sok éven át – a transzplantációs játékok kezdetétől fogva – versenyzett Cambridge-ben és Nagy-Britanniában, de külföldre is eljutott, többek között futott minimaratont a New York-i Central Parkban, indult 5 km-es távon az athéni utcákon rendezett futóversenyen és 1500 méteren a híres görög régi Olimpiai Stadionban. „A szervátültetés számomra maga volt a csoda, nagyon szerencsés voltam” – mondja Angela, aki napjainkban kertészkedéssel, és finom ételek készítésével tölti legszívesebben az idejét, és aktívan részt vesz a helyi rendezvények szervezésében Cahors melletti (Dél-Franciaország) falujában.

A veseátültetést Sir Roy Calne professzor végezte, akinek nevéhez az első kilöködésgátló gyógyszer kifejlesztése is kapcsolódik. 1986-ban ütötték lovaggá. A professzor Cambridge-ben (Egyesült Királyság), az Addenbrooke Kórházban dolgozott, azonban Angela nem volt szállítható állapotban, így a professzor utazott hozzá, a közel 300 km-re fekvő Halton város kórházába. Sir Roy nevéhez egyébként sok úttörő beavatkozás fűződik, többek között ő végezte az első májátültetést is Európában, 1968-ban. Ma is él, 91 éves.

John Bradley professzor, nefrológus, az Addenbrooke Kórház kutatási igazgatója sok éven át dolgozott Sir Roy-jal.

Így mesélt erről a korszakról:

„Sok akadályt legyőzött a veseátültetés előtt, különösen annak korai szakaszában. Talán a legjelentősebb a hatékony immunszuppresszió kifejlesztése volt a beültetett szerv kilökődésének megelőzése érdekében, amely területen karrierje során folyamatosan fejlődött. Sok beteg életét változtatta meg, és nyugdíjba vonulása után is mindig élénk érdeklődést tanúsított az eredményeik iránt. Angela vesetranszplantációjának 50. évfordulója egy újabb elképesztő siker, amelyet nem lehetett volna elérni rendkívüli készségei és a betegek iránti odaadása nélkül.”

Angela Dunn

Paul Bristow, a brit vesebetegek ellátását összefogó Kidney Care UK vezérigazgatója elmondta:

„E figyelemre méltó alkalom nem múlhat el úgy, hogy azon túl, hogy Angelának további jó egészséget kívánunk, ne emlékeznénk hálával a több ezer donorra és ne fejeznénk ki hálánkat családjuknak a nagylelkűségükért. Nekik köszönhetjük ezeket az életmentő ajándékokat.”„A transzplantáció a modern orvostudomány egyik legnagyobb sikere. Az olyan történetek, amilyen Angeláé, valóban inspirálóak, és megmutatják, hogyan kapják meg a betegek a második esélyt az életre, köszönhetően ennyi ember önzetlen cselekedetének”

– tette hozzá Paul Bristow.

Záró gondolatként pedig álljanak itt egy másik transzplantált, az Addenbrooke-i Vesebetegek Szövetségének tagja, Andrew Norton szavai: „Angela segítsége és kemény munkája nélkül az Egyesületünk nem is létezne. Szeretnénk megköszönni neki és minden egészségügyi szakembernek, aki lehetővé tette számára, hogy azzá váljon, aki: a leghosszabban működő beültetett szerv boldog gazdája a világon.

Dr. Varga Zoltán

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/2. számában jelent meg.

Forrás. Trinity Hall, Cambridge.