20 éve az életben maradásomért küzdöttem

20 évvel ezelőtt még az életben maradásomért küzdöttem az orvosok segítségével.

Zilaj Csaba vagyok, 20 év csontvelőtranszplantált. Fő sportágam az atlétika.

Gyermekkorom óta a sport az életem része. Akkoriban még Szécsényfelfaluban volt focicsapat és itt kezdtem edzeni a csapattal majd az ificsapat után bekerültem a nagy csapatba. Az általános iskolában is szerepeltem már atlétikai versenyeken ahol már érmeket is szereztem. 

1997-ben is aktívan fociztam, de ekkor már éreztem, hogy valami nincs rendben, mert egyre sérülékenyebb, gyengébb és fáradékonyabb lettem. Ekkor még nem gondoltam arra, hogy nagy baj lehet. Fogínyvérzéssel kerestem meg a fogorvost,  aki több próbálkozás után sem tudta kezelni a vérzést, ezért beküldött a salgótarjáni ügyeletre ahol a vérvétel után elmondták, hogy  valami baj van a véralvadással. Az volt az első kérdésem, hogy leukémiás vagyok?

Másnap reggel mentő vitt Budapestre a Hematológiai Intézetbe, ahol egy csontvelő mintavétel beigazolta az aggodalmamat. Tényleg leukémiás voltam.  Választanom kellett: hazamegyek és várom, hogy itt a vége mindennek, vagy  azonnal elkezdik a kemoterápiás kezelést .

Nem kellett sok gondolkozási idő, azonnal döntöttem: vállalom a kezelést, de  még így is csak 30 % a volt a túlélés esélye. Két év alatt 6 kezelésem volt, a hetediknél volt a csontvelő- átültetésem,  ami a saját őssejtem visszajuttatása volt infúzión keresztül. 76 napot töltöttem a  steril szobában egyedül. Sokszor volt szükségem vér-, plazma- és trombocita transzfúzióra.  Volt amikor azt éreztem, hogy elég volt és nem bírom tovább, de aztán a családomra gondolva tovább tűrtem a kezelést és mellékhatásait. Hazatérve úgy le voltam épülve, hogy az akkor 3 éves lányom meg sem ismert.

A következő 5 év folyamatos orvosi ellenőrzésekből állt. Nagyon lassan kezdett alap szintre emelkedni a vérképem. 7 év után kiderült, hogy lehet még gyermekem: nemsokára meg is született.

Fokozatosan kezdtem újra a mozgást. Elkezdtem újra dolgozni és ismét elmentem focizni. De nem úgy ment mint a kezelések előtt. Ahhoz hogy megerősödjek elkezdtem a futást.

2008-ban az interneten találtam rá a Csontvelő-átültetettek Egyesületére. Az akkori elnök tanácsára kerestem meg a Magyar Szervátültetettek Szövetségét, ahol többféle sportolási lehetőséget ajánlottak. Volt, hogy egy nap több edzést csináltam 3 sportágban : atlétika , tollaslabda és röplabda. Aztán rájöttem, hogy a lakóhelyemen az atlétikát tudom a legjobban megoldani. Elmentem atlétikai versenyekre, ahol már abban az évben (2008)  az edzőm – Jung Ági – ajánlásával  kvalifikáltam magam a németországi Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságra.

Válogatott lettem 10 évvel azután , hogy egy halálos betegséget túléltem. Erről a versenyről 1 arany- és 4 ezüstéremmel tértem haza. Ez hatalmas motivációt adott. Megtudtam a következő nagy verseny Ausztráliában lesz. Azt gondoltam, hogy oda is muszáj kijutnom. Így is lett. Azóta az atlétika része lett az életemnek. 11 éve a csapat tagja vagyok. Ezen évek alatt megismertem hasonló sorsú más típusú szerveket kapott emberek sorsát, életét is. Több csapattaggal szoros barátság alakult ki. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége a  közös programokkal, rendezvényekkel, képzésekkel , edzésekkel jogi-, lelki- ,fizikai segítségével szinte egy nagy családban érzem magamat. Az elmúlt 11 év alatt szinte az összes kontinensen versenyezhettem. Európán túl Ausztráliában , Dél Afrikában , Dél Amerikában is startvonalra állhattam, nem kis sikereket elérve.

A legnagyobb sikeremet Dél Afrikában 2013-ban értem el ahonnan 4 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel tértem haza. Azóta több mint tíz világ- és Európa bajnoki címet szereztem. Legnagyobb élményeim a váltó versenyek ahol 4 ember össszehangolt  munkájára van szükség a sikeres futamra. Többször voltunk már jelöltek a váltóval a Sportcsillagok Gáláján is.                  

A 2019-ben megrendezett Szervátültetettek Világjátékán nagyon erős mezőnyben versenyeztem:

  • Kislabdahajításban a nyolcadik helyen,
  • 100 m síkfutásban a 4. helyen,
  • 200 m síkfutásban a 4. helyen,
  • 1500 m síkfutásban a 12. helyen,
  • 5000 m utcai futásban a 10. helyen végeztem,
  • a 4×400 méteres férfi futóváltó az ötödik lett,
  • a 4×100 méteres férfi futóváltóval bronzérmet szereztünk.

Ahhoz, hogy ezek az eredmények  megszülessenek, rengeteg edzésre van szükség. Szinte egész évben heti rendszerességgel sportolok, futok és focizok baráti körben. Tavasztól őszig pedig már hetente 3 – 4 napot töltök edzéssel , legtöbbször munka után. De jól is esik a mozgás a buszvezetés után. Felkészülés közben több hazai versenyeken is részt szoktam venni .pl. Kékes csúcsfutás vagy a félmaraton. De volt olyan is – 2019. májusában – ahol szervátültetésen átesett csapattal magyar rekordot felállítva körbe futottuk a Balatont.

Szeretném még több éven át képviselni Magyarországot válogatottként a nemzetközi versenyeken. A következő Európa Bajnokság 2020-ban Dublinban, a következő Világjáték pedig 2021-ben Houstonban lesz megrendezve.  Remélem ott leszek!

A személyes mottóm az, hogy bármit elérhetsz, csak akarnod kell.

A 10 évvel ezelőtti önmagamnak azt üzenném, hogy CSINÁLD AMIT SZERETSZ!

Zilaj Csaba/Feszt Tímea

Az M4 Év Sportolója Gála idei jelöltjei