Kisvárosi érzelmek

Esztergomi műveseállomás a COVID idején

Egy olyan helyszínen, ahol dialízis zajlik, rendkívüli jelentőséggel bír a COVID-időszakban a megfelelő döntések helyes végrehajtása. Azon betegek számára, akiknek eddig is feszes diétát, és megfontolt életvitelt kellett folytatni, ezek a kéretlen változások különleges feszültséget generáltak.

Ahhoz, hogy sikeres legyen a betegápoló együttműködés, és reményteliek maradjanak a szürke hétköznapok, minden résztvevőnek késznek kellett lenni a kapcsolattartás új módjára. 

Megfelelni az állami utasításoknak, fenntartani az ápolók rendkívüli fegyelmezettségét, bátorítani a kezelésekben kimerült betegeket – talán ezek írják le leginkább az egyik vidéki műveseállomás vezetőjének főbb tevékenységeit. Ezekről beszélgetünk dr. Péceli Adrienn orvos-igazgatóval. 

Megfogalmazott magának valamilyen célt, amikor elkezdte ezt a munkát?  

A legfőbb célom az volt, hogy a Major Lajos főorvos úrtól átvett kis csapatot egyben tudjam tartani, mert egy jó munkamorálú csapatot kaptam, akik nagy teherbíró képességgel rendelkeztek. Így, különösebb cél kijelölésre nem volt szükség, azt a minőségű munkát vártam a többektől, amit addig is végeztek. Három év távlatából elmondhatom, hogy sikerült ezeket a célokat elérni és tartani, mivel minden dolgozó itt maradt. Ezt azért találom rendkívüli tényezőnek, mert az egészségügyben egyre másra mondanak fel a munkatársak, ami komoly nehézségeket hoz magával. Ennek az állomásnak az az egyik nagy erőssége, hogy igazán stabil a csapat. A munkatársak között baráti a viszony. Kölcsönösen működik a kommunikáció, és ez a betegek felé is megnyilvánul, feléjük is a legjobbat kívánják adni önmagukból, segítőkészek. 

Ez a pandémia új módszerek kényszerű használatát hozta magával. Mi mindenen kellett változtatni? 

Elég sok mindenen. Az elsődleges cél az volt, hogy megvédjük a betegeket és a dolgozókat. A legtöbb kellemetlenséget a betegeknek kell elviselni. Például a kezelés teljes ideje alatt sebészeti maszkot kell viselniük, amit nem vehetnek le. Vagyis a kezelés teljes ideje alatt nem is ehetnek-ihatnak. Ez a cukorbetegeink között eléggé nehezen teljesíthető elvárás volt. Illetve, a műszakok cseréje sem volt engedélyezett a betegek számára. Ez a döntés pedig azon betegek között nem volt túl népszerű, akik szeretnek utazni. Azért végülis minden érintett megértette, hogy ez miről szól.

Hogyan fogadták a változásokat a betegek, illetve az ápolók? 

Az ápolók teljesen jól fogadták, nekik is a teljes munkaidő alatt folyamatosan, órákon keresztül kell viselni a maszkot, el kell viselni a kellemetlenségeket. Hosszú távon a maszk eléggé kényelmetlen viselet. De ezt el kell viselnünk, mert nem tudjuk, hogy mikor lesz vége a járványnak, és azt sem tudjuk, hogy lesz-e még ennél is szigorúbb intézkedés. A betegek is, ahhoz képest, hogy milyen kellemetlen dolgokat kértünk tőlük, viszonylag készséggel működnek együtt ebben a helyzetben, ők is megértőnek bizonyulnak. 

Lassan 2 éve járok ide a kezelésekre, nagyon aranyos a Péceli doktornő. Bármivel fordulhatunk hozzá, és nagyon segítőkész. Ügyes orvos, jó diagnoszta – én nagyon szeretem őt. 

Már 26 éve kezelnek Esztergomban, és féltem én is a koronavírustól, de elmondták, hogy kell védekezni, sokat segítettek. Péceli doktornő is nagyon aranyos, kedves, együtt érző, lelkiismeretes.

Meggyőződésem, hogy ehhez nagyban hozzájárult az Ön megnyerő egyénisége is. Volt bármilyen visszajelzés a betegektől ezekben a napokban?

Még a pandémia előtt volt egy plakát kihelyezve a betegváróban, ahol egyfajta közvélemény-kutatás keretében fejezhették ki a betegek az észrevételeiket egy-egy kis szív alakú keretben, mit gondolnak a nővérekről. Szép üzenetek jöttek. Továbbá egy kis ötletes tabló is érkezett az ápolók részére, ez a Hősök fala, amit az átadás napján jelen lévő betegek is aláírtak. Nevükkel biztosították a nővéreket a szeretetükről. Ők is látták, észrevették, hogy ez a helyzet nem csak a betegeknek, hanem az ápolók részére sem egyszerű helyzet. Betartani, betartatni minden szabályt, illetve előírást. Biztos megérezték, hogy mindezen változtatás az érdekükben történt. Nagyon kedves meglepetés volt.

Dr. Péceli Adrienn

Volt már hasonló visszajelzés a kinevezése óta? 

Konkrétan ilyesmire nem nagyon emlékszem. Általában egy-két személyes megjegyzés szokott érkezni. Főleg olyan betegek részéről, akik más állomásokról kerültek át hozzánk, ők általában a családias hangulatot értékelték. A barátságos nővéri hozzáállás, ami a leginkább a megnyerő számukra. 

Mennyire viselte meg a betegeket ez a nehéz időszak?

Ez egyénenként eltérő, volt, akit jobban, míg másokat kevésbé. A túlnyomó többség könnyen alkalmazkodott a helyzethez, jól vette ezt az akadályt. 

Egy betegnek nap mint nap meg kell küzdeni azért, hogy a hite megmaradjon, akár a mielőbbi transzplantációban, akár a viszonylagos minőségi életmód fenntartásában. Önök személyesen mit tudnak tenni ezért?

Ez egy jó kérdés, nem is biztos, hogy tudok rá könnyen válaszolni. Talán az a legfontosabb, hogy mindenkivel szeretnénk éreztetni, hogy személy szerint fontos a számunkra, törődünk vele. Továbbá mindig minden aktuális információ birtokában legyenek a betegek.  

Ha kívánhatna valamit a munkatársai és a betegek részére, mi lenne az? 

A betegek számára azt kívánnám, hogy ne kelljen hozzánk járniuk, és legyen mindenki egészséges. De mivel ez nem lehetséges, inkább mindenki számára a kitartó szellem további fenntartását kívánom. A jelenlegi helyzetben is próbálják megfelelő pozitív hozzáállással fogadni az elvárásokat, kéréseket. A dolgozók pedig legyenek továbbra is türelmesek, kedvesek, segítőkészek – ezek a tulajdonságok sokat segíthetnek a továbbiakban is. Ki mint vet, úgy arat – ez az alapelv a nővér-beteg együttműködésben is példásan nyomon követhető. 

Mi most a legfőbb célja?  

Ahogy említettem, szeretném együtt tartani ezt a kis csapatot. Ezért dolgozom minden nap.  

Monostori  Csaba 

Az eredeti cikk a Szervusz újság 2020/2. számában jelent meg.