MPN2020, azaz harmadszor ünnepeltük a Magyar Parasport Napját

A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúan, tartózkodás és ellenszavazat nélkül szavazta meg, hogy a magyar parasportnak hivatalosan is legyen országos napja Magyar Parasport Nap néven. Február 22-e jelmondata: „Fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni”. 

Megemlékezés a Paralimpikonok falánál.

A programsorozat a reggeli órákban vette kezdetét egy koszorúzással a budapesti Olimpiai Parkban, ahol a résztvevők az elhunyt paralimpiai bajnokok emléke előtt tisztelegtek. A megemlékezésen jelen volt többek között dr. Szabó Tünde államtitkár asszony és a parasport hazai bajnokai. 

Az MPN2020 fókuszában ebben az évben is az iskolai rendezvények álltak, de megszervezésre került a hagyományos parasport konferencia is, melynek keretén belül az 50 éve, 1970. február 22-én megalakult Halassy Olivér Sport Clubról is megemlékeztek, amely azért is fontos, mert a HOSC megalakulásának napját választották a Magyar Parasport Napjának. 

A konferencia vendége volt, és előadást tartott Mike Peters, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója, valamint a hazai sportirányítás vezetői is. A parasporttal kapcsolatos előadások hangzottak el, olyan fontos témákról esett szó, mint a Robotika által támogatott rehabilitáció és teljesítmény optimális lehetősége a parasportban, vagy a sportszakemberképzés jövője. A konferencia végén pedig az MPB 2019-es évi díjainak átadására került sor. 

Czinczás Róbert szövetségünk sportolója előadás előtt.

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége különböző rendezvényekkel hívta fel a figyelmet a fogyatékkal élők sportjára. 

A nap fő eseménye a Lélekmozgató program, melynek felhívásához idén nem csak óvodák, iskolák és szakiskolák csatlakoztak, hanem a szervezők nagy örömére önkormányzatok is. A Lélekmozgató lényege, hogy a több száz köznevelési intézményben az ép diákokat szólítják meg, ahol érzékenyítő és integrációs programokkal hozták közelebb a parasportot az emberekhez. Olyan sportágakat próbálhattak ki parasportolók segítségével a testnevelésórák keretein belül a diákok és az érdeklődők, mint a boccia, csörgőlabda vagy a vakfoci. 

Február 24-én – még mindig a Lélekmozgató programsorozat keretein belül – a XX. kerületi Csili Művelődési Központban részt vett egy közönségtalálkozón Czinczás Róbert válogatott sportolónk. Röviden elmesélte történetét a résztvevőknek, kitért arra, hogy ismerkedett meg a sporttal, és beszélt a hazai és nemzetközi versenyeken elért sikereiről is. Előadását nagy érdeklődés kísérte. „Sok kérdést kaptam nem csak a sportról, hanem a dialízisről és a szervátültetésről is.” – mondta Robi az esemény után. 

Tilhof Ingrid 

Megjelent a Szervusz újság 2020/1. számában.