Szervátültetettek Nagy Egészség- és Sportnapja

A vártnál is több résztvevővel indult el a Szervátültetettek Nagy Egészség- és Sportnapja Székesfehérváron, ahol a versenyzők – akkori állapot szerint – már az augusztusi dublini, Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságának kvalifikációs sportversenyein vettek részt. A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet miatt azonban az Európa-bajnokság elmarad, így a versenyek már a 2021-es világjáték válogatóversenyeivé léptek elő. 

Az egészségnap célja, hogy minden szervátültetett rendszeresen mozogjon, ez a Magyar Szervátültetettek Szövetségének egyik fő célja is, hiszen bizonyított: aki rendszeresen mozog, az tovább élhet minőségi életet. Közös felelőségünk a mozgás és sport népszerűsítése – ezt Berente Judit, a szövetség elnöke hangsúlyozta a megnyitón, majd hozzátette: a beültetett szerv élettartama akár 30 százalékkal is nőhet. 

A rendezvény résztvevőit Östör Annamária, Székesfehérvár város egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatóság tanácsnoka köszöntötte. Mint mondta, megtiszteltetés, hogy Fehérvár adhat otthont a szervátültetettek idei első versenyének. Kiemelte, hogy a város alapító tagja az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének és nagy hangsúlyt fektet az egészségre és a prevencióra is a szűrőprogramokkal, illetve sok-sok szabadidős, ingyenes sportolási lehetőséggel. 

Östör Annamária, Székesfehérvár város egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatóság tanácsnoka köszönti a szervátültetetteket.

Külön köszönettel tartozunk a Best Western Lakeside Hotel vezetőségének és dolgozóinak a kedves fogadtatásért, segítőkészségért és szimpátiáért, ahogy a hétvégén az ottlétünk minden pillanatát segítették. 

Szombaton, amíg a kvalifikációs versenyek zajlottak, a sport és mozgás iránt érdeklődőknek dr. Grózli Csaba orvos igazgató beszélt a fizikai aktivitás hatására a szervezetben létrejövő pozitív változásokról, és kitért az egyes, mindenki számára javasolt mozgásformák előnyös hatásáról. Kifejezetten javasolt például az úszás, a vízitorna, illetve akár a szobakerékpár használata, hiszen ilyenkor az ízületek terhelése nélkül tudjuk edzeni a szív- és érrendszert.

A legfontosabb üzenet: mozdulj hetente 3×50 percet, ez akár 20 százalékkal is javítja az izmok oxigénfelvevő kapacitását. Ez az edzettség, amit úgy kell elképzelni, hogy ha eddig egy emelet megmászása után már nehezebben vetted a levegőt, akkor edzéssel ez a kifáradás csak a 2 vagy 3 emelet után fog érződni. Az edzettebb szervátültetett ellenállóbb a banális hétköznapi megbetegedésekkel szemben és a keringési megbetegedések is ritkábban fordulnak elő. Márpedig jelenleg nem a szervkilökődés, hanem a szív- és érrendszer megbetegedései a vezető halálokok szervátültetetteknél. 

Ezt követően Kiss Erzsébet sportújságíró és testnevelő tanár tartott motivációs előadást számos mozgásformáról, amelyeket eszközök nélkül is bárki könnyedén végezhet akár otthon is. Ízelítőt kaptunk az örömtáncból, amely nemcsak a testet, de a lelket és az agyat is megmozgatja, hiszen tartani kell a ritmust és a koordinációra is figyelni kell.

Önkéntes segítőnk, a 80 év feletti Nyárády Márti fiatalos mozgásával azonnal követőkre talált.  A nap sikere, hogy többen elmentek megnézni és kipróbálni a különböző sportágakat és többen elhatározták: ezentúl lejárnak úszni, bowlingozni vagy pingpongozni. 

Ha február, akkor farsang! Ez a szervátültetett embereknek is kijár. Leírhatatlan az a sokszínűség a jelmezek kavalkádja, ahogy a bálkirálynő és bálkirály megválasztásához a jelmezes felvonulás megkezdődött. Fontos pillanatai a közösség építésének és megtartásának az ilyen jellegű események, ahol a sok nevetés mellett, barátságok, társkapcsolatok alakulhatnak ki.

Elmaradhatatlan fénypontja volt az estnek a Trapi GT koncertje, amelynek nevét Karácsony János „James”, az LGT legendás énekes-gitárosa fémjelzi. James a szövetség jószolgálati nagyköveteként nemcsak a dalait adta nekünk, hanem amikor csak teheti, felemeli szavát a szervátültetett emberekért, és segíti őket.  Az alkalmi formáció kiváló zenészei még Pálfi Balázs basszusgitáros, aki nem mellesleg egyben feleségének vesedonora, és Kövecses Szabolcs ütőhangszeres.

Száznál több torok harsogta a szervátültetettek fogadott himnuszát Karácsony Jánossal: Nem adom fel, míg egy darabban látsz… 

 Tilhof Ingrid 

Megjelent a Szervusz újság 2020/1. számában.