Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága 2016

Vantaa Helsiniktől északra fekszik, Finnország negyedik legnépesebb városa, és itt található az ország legnagyobb nemzetközi repülőtere is.  A Forma-1 rajongók számára ismerős lehet a város neve, hisz itt született a kétszeres világbajnok pilóta, Mika Häkkinen is.

Idén kilencedik alkalommal itt, Vantaaban került megrendezésre az európai szervátültetett és művesekezelt társadalom legrangosabb európai sporteseménye, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága. Július 10-17. között igazi skandináv nyárba csöppentünk. Átlagos 15-20 fok, erősen felhős, széles, sok csapadék. A „fehér éjszakákról” pedig nem is beszélve… Finnekkel társalogva megtudtuk, hogy nem igazán lehet megszokni az éjszakai világosságot. Érkezésünk napján este tanultam meg – és szerintem mások nevében is bátran mondhatom-, hogy nem a sötétedhez kell időzíteni a lefekvést, hanem az időt kell nézni. Este 10 órakor még javában sütött a nap, és teljesen el lehetett veszteni az időérzéket.

 

A rendezvényre Európa 24 országából közel 500 sportoló érkezett.  A magyar delegáció 45 szervátültetett – ebből 7 junior- sportolóból, a Fresenius Medical Care támogatásával 3 művesekezelt játékosból és 15 kísérőből (csapatvezetők, 2 csapatorvos, edzők, masszőr, fotósok) állt. A 26 vese-, 10 máj-, 3 kombinált vese-máj, 4 csontvelő- és 2 tüdőátültetett sportoló 8 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, tenisz, tollaslabda,  úszás) indult a kontinensviadalon, korosztályos bontásban.

Csapatunk nagy része július 10-én, vasárnap utazott Finnországba; 6 asztalitenisz versenyzőnk, és néhány edzőnk csak 2 napra, a verseny idejére utaztak ki. Érkezéskor a reptéren Anett várt bennünket, akit a szervezők osztottak a delegáció mellé. Segítségével eljutottunk a transzfer buszig, és onnan a szállodába. Az Európa Bajnokság összes versenyzőjének szállása a Cumulus, illetve a mellette található Rantasinipi Airport Hotelben volt. Innen indultak minden reggel és napközben a shuttle buszok a versenyhelyszínekre.

A hotelek nagyon frekventált helyen helyezkedtek el. A regisztrációs csomagba a szervezők az utazások megkönnyítése érdekében az akkreditációs kártya mellé egy heti jegyet is adtak, mellyel Vantaa-ban és Helsinkiben ingyenesen igénybe lehetett venni a tömegközlekedési eszközöket, a vonatot és néhány kompot is.

Rendhagyó módon a darts mellett ismét a minimaraton került az első napra.

Az 5000 méteres országúti futáson 3 női és 3 férfiversenyző indult magyar színekben. Jung Ágnes, Kisbakonyi Fanni, Németh Georgina, Gelencsér Róbert, Venyercsán László és Zilaj Csaba reggel 9-kor 18 fokban álltak rajthoz. A számtalan emelkedővel nehezített pálya nem fogott ki csapatunkon. A nőknél Jung Ágnes abszolút elsőként ért célba, Őt követte – így saját korosztályában első lett- művesekezelt futónk Fanni, majd Georgina is célba ért korosztályának 4. helyét megszerezve.

A férfiaknál mindhárom magyar versenyző a legerősebb, M4-es korosztályba futott. Venyercsán Laci a negyedik, Zilaj Csabi a hatodik, míg Gelencsér Robi a tízedik helyen zárta az aznapi versenyt. A fiúk ezen eredményükkel csapatban az értékes 2. helyet szerezték meg.

 

Dartsban 3 női versenyzőnknek szurkolhattunk. Versenyhelyszínnek a Rantasipi Hotel egyik nagytermét rendezték be; a játék 2 nyert szettig tartott. Dobos Judit az 50-59-es korosztályban indult, ahol ismét összetalálkozott régi lengyel riválisával. Juci nagyon jól, koncentráltan játszott, és végül a dobogó harmadik fokára állhatott.

Másik két versenyzőnk a 40-49-es női mezőnyben állt táblához. Hajni nagyon fegyelmezetten és higgadtan állt a döntő játék elején a táblához, pedig tudta, hogy azt a román hölgyet kell legyőznie, akitől első meccsén kikapott. Hajni küzdött, de ellenfele most jobbnak bizonyult. A meccseken Zsuzsa is nagyon szépen helyt állt. Így az első darts bronzérem mellé még egy ezüst- és egy bronz is társult.

A kültéri megnyitónak az időjárás sajnos nem kedvezett, de ez senkinek nem szegte kedvét. Aki tehette behúzódott az eső elől a közeli árkádok alá. A megnyitón beszédet mondott Kari Nenonen, Vantaa polgármestere; Berente Judit, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Szövetségének elnöke; Ilkka Vass, a helyi szervezőbizottság elnöke; valamint Brendan Gilligan, az Szív- és Tüdőátültetettek Európa Szövetségének elnöke.

… és még ének és tánc is volt az esőben.

Kedden a petanque és az asztalitenisz volt soron. A két versenyhelyszín egymás mellett zajlott a Tikkurila Sport Parkban.

Sajnos betegség miatt végül csak 1 férfi versenyzőnk indult a petanque-ban, melyet kiváló körülmények között, remek, kavicsos pályákon rendeztek meg. Katona László első csoportmeccsét óriási küzdelemben megnyerte német ellenfele ellen. A második meccset a német nyerte a szlovák ellen. A harmadikban viszont a szlovák nyert játékosunk ellen, így körbe verték egymást. Jobb pontkülönbséggel a német jutott az elődöntőbe, ahol 13:3-ra verte a finn versenyzőt, a döntőben pedig 13:2-re az angolt. Laci csoport harmadikként zárta a versenyt úgy, hogy a csoportmeccsen és az 50-59-es korosztály versenyében egyedül Ő verte meg a későbbi nyertes német játékost.

 

Az egyik, talán legnépesebb csapatunk az asztalitenisz volt. 12 versenyző ragadott ütőt a versenynap reggelén. Az összecsapások az egyéni versenyszámokkal kezdődtek, melyek elhúzódtak kora délutánig, és utána került sor a páros versenyekre.

A versenyzőink közül Tóth Attila egyéniben, Kóka Zoltánnal párosban, és Krucsó Zsolt Szendi Jánossal párban állhattak a dobogó legfelső fokára; 3 aranyérmet szerezve a magyar csapatnak.

Korosztályukban ezüstérmesek lettek egyéniben és párosban: Diner Andrea, Kóka Zoltán, Almagro Carmen, Csuti János és Szendi János és a Persa Tímea/Szabó Gabriella páros.

Egyéni és páros bronzérmeseink: Persa Tímea művesekezelt versenyzőnk, Szabó Gabriella, Krucsó Zsolt, Almagro Carmen/Diner Andrea páros, Radó Árpád/Ferencz Károly páros, és Almagro Carmen/Ferencz Károly vegyes páros.

 

A tollaslabdára a Myyrmäki Sport Park- Energia Arénájába, míg az úszásra a Tikkurila Sport Park uszodájába várták a szervezők a versenyzőket szerda reggel.

2 női és 3 férfi versenyzőnk várta szerda reggel a tollaslabda csarnokban a sorsolást. Nagyon izgalmas és szoros meccseket játszottak mind az egyéni, mind pedig a páros küzdelmekben versenyzőink, melynek köszönhetően mindannyian éremmel térhettek haza.

Arany érem:     Női egyes:        Jung Ágnes

Vegyes páros:   Luib István – Jung Ágnes

Ezüstérem:       Női egyes:        Hanyu Zsuzsa

Férfi egyes:      Kóka Zoltán

Férfi páros:       Luib István – Petkes József

Vegyes páros:   Petkes József – Hanyu Zsuzsa

Bronzérem:      Férfi egyes:      Luib István

 

12 úszónk állt rajtkőhöz; ebből 5 junior versenyző, és 4 váltó csapatot is sikerült összeállítani. A csapat „bemutatkozása” úgy gondolom elég hatásosra sikerült, hisz miután a népes csapat bevonult az uszodába, Pécsi Annamária edző egy szárazföldi bemelegítéssel mozgatta át a sportolókat. Az lelki hadviselés egész jól sikerült; az úszók kiváló szereplését is jól mutatja, hogy a futamok után az eredményjelzőn a magyar sportolók nevei az első háromban szinten minden esetben szerepeltek.

 


Süli Flóra- 4 aranyérem

Sipos Tímea- 4 aranyérem

Luka Tímea- 1 arany-, 3 ezüstérem

Molnár-Farkas Márk- 2 arany-, 3 ezüstérem

Domonkos Ádám- 4 aranyérem

 

Gyurkó Alexandra- 2 ezüst-, 2 bronzérem

Berente Judit- 1 arany-, 4 ezüstérem

Nádasdy József- 1 arany-, 1 ezüst-, 1 bronzérem és két 4. hely

Jakubovics Péter- 3 arany-, 2 ezüstérem

Jeszenkovits Judit- 1 ezüst-, 1 bronzérem és egy 4. hely

Németh Georgina- 1 arany-, 1 bronzérem

Krucsó Zsolt- 1 arany-, 1 ezüst és egy 4. hely

4x50m női gyors-, és vegyes váltó- aranyérem

4x50m férfi vegyes váltó- 4. hely

4x50m férfi gyors váltó- 5. hely

 

 

Csütörtök reggel néhányan útnak indultunk a szállodából a Hiekkaharju Tennis Centerbe, hogy a nap folyamán pályára lépő 8 magyar teniszezőnek szurkoljunk. Nem mondom, hogy nem tévedtünk el odafele… de végül célba értünk. A mérkőzések két csarnokban, zajlottak, melyek kb. 20 méterre voltak egymástól. Még a felkészülési időszakban több teniszezőnk is lesérült, a legjobb férfi versenyzőnk, Kégel Tamás is kihagyni kényszerült az Európa Bajnokságot. Ezek fényében sportolóink fő célja ebben az évben a tisztes helytállás volt a kontinensviadalon. Ez sikerül is, hisz szinte minden versenyző kiemelkedett korosztályában.

Aranyérmeseink: Jakab Ivett egyéni, Almagro Carmen egyéni, Jakab Ivett és Almagro Carmen párosa, valamint Jakab Ivett és Hegyesi László vegyes párosa.

Ezüstérmeseink: Bogyor Tünde egyéni, Jeszenkovits Judit egyéni, Bogyor Tünde és Jeszenkovits Judit párosa.

Bronzérmesek lettek: Dobos Judit, Diner Andrea, Laczkó Dávid és Hegyesi László egyéniben; valamint Dobos Judit és Diner Andrea párosa és a Hegyesi- Laczkó páros.

 

A bowling verseny a nagy érdeklődésre való tekintettel 2 nap került lebonyolításra. 5 játékos képviselte hazánkat a bowling pályán; csütörtökön az egyéni, pénteken pedig a páros megmérettetésekre került sor. A szállodához közeli Jumbo bevásárlóközpont 20 pályás profi bowling komplexuma, a Flamingo Bowl Circusben gurítottak kiválóan versenyzőink:

 

Hasznos Szabina- egyéni- aranyérem

Kövér Hajnalka- egyéni- ezüstérem

Lukács Alajosné- egyéni- bronzérem

Jánka Sándor- egyéni- bronzérem

Soós Sándor- egyéni- bronzérem

Hasznos Szabina/Kövér Hajnalka- páros- aranyérem

Lukács Alajosné/Soós Sándor- vegyespáros- ezüstérem

 

Szintén rendhagyó módon az utolsó két versenynapon, vagyis pénteken és szombaton zajlottak az atlétika versenyszámai a Myyrmäki Sport Parkban. Az első napon nagyon nehéz időjárási körülmények között, 14-15 fokos hidegben, zuhogó esőben álltak rajthoz versenyzőink. Az utolsó futószámokat már el sem indították a szervezők a pálya minősége miatt.

Másnap szerencsére verőfényes napsütésre és melegebb időre ébredtünk, így az első nap elmaradt számokat is bepótolva, gyönyörű időben, eredményesen zárult a második versenynap, így az atlétika verseny is.

Az atléták 23 arany- (17 felnőtt, 6 junior), 11 ezüst-     (10 felnőtt, 1 junior), és 6 bronzérmet (4 felnőtt, 2 junior) hoztak haza; valamint 2 világcsúccsal, 4 Európa csúccsal és 6 egyéni csúccsal gazdagodott csapatunk.

 

Jenes Virág- 3 aranyérem

Gyömörei Vivien- 3 aranyérem

Süli Flóra- 1 ezüstérem

Luka Tímea- 1 bronzérem

 

Almási Szabina – 1 arany-, 1 ezüstérem

Jung Ágnes – 2 aranyérem

Németh Georgina- 1 arany-, 1 bronzérem

Velkey-Guth Ádám – 4 aranyérem

Jánka Sándor – 1 arany-, 3 ezüstérem
Zilaj Csaba – 1 arany-, 3 ezüstérem

Gelencsér Róbert – 3 arany-, 1 ezüstérem

Venyercsán László – 1 arany-, 1 bronzérem

Szabó Donát – 2 bronzérem, egy 4.-, egy 5. hely

4x100m férfi váltó I.- aranyérem

4x100m férfi váltó II.- 6. hely

4x100m női váltó I.- ezüstérem

4x100m női váltó II.- bronz

 

Szombaton este tartották a verseny záróünnepségét, ahol díjazták a legeredményesebb sportolókat, illetve kihirdették a nemzetek összesített pontversenyének eredményét is. Az idei évben Magyarország a 2. helyen végzett 35 arany-, 32- ezüst és 28 bronzéremmel. Egyedül a közel 100 fős finn válogatott előzött meg bennünket néhány éremmel. Ezen kívül még egy dolognak örülhettünk az est folyamán, hisz Kisbakonyi Fanni nyerte el az Európa Bajnokság legeredményesebb női dializált sportolója címet!

 

Köszönjük a támogatást a Fresenius Medical Care-nek, akik jóvoltából 3 művesekezelt sportoló kiutazása valósulhatott meg.

Továbbá köszönjük:

  • orvosainknak, dr. Tóth Szabolcsnak és dr. Sax Balázsnak a felkészülési időszakban és a Bajnokság alatt mutatott odaadó munkájukat;
  • Krisztin-Német Géza fáradhatatlan masszőri munkáját az edzőtáborok és a verseny idején;
  • edzőinknek az egész éves munkát.

Megérte!