Szervátültetettek és szervátültetésre várók squash kvalifikációs versenyei

Szív-, vese-, májtranszplantált, dializált fallabdázók mellett egy élődonor is részt vett a Szervátültetettek és szervre várók I. Squash kvalifikációs versenyén.

Február 13-án Esztergomban a Start Squash Club termében és a terem tulajdonosának, Lázár Istvánnak segítségével került megrendezésre a Szervátültetettek és szervátültésre várók I. Squash kvalifikációs versenye.


Egy szuper hangulatú versenyt sikerült szervezni, ahol várakozásunkon felüli létszámban érkezett nevezés. A jelentkezők között szív-, vese-, májtranszplantált, dializált és élődonor jelentkező is volt. Sajnos ketten kénytelenek voltak visszamondani a részvételt, covid-fertőzés, illetve munkahelyi elfoglaltság miatt.

A megismerkedés, helyszíni sorsolás és bemelegítés után a női versenyzők egy 4-es csoportban, a férfiak egy 5-ös és egy 6-os csoportban kezdték meg a küzdelmeket.


A nőknél a körmérkőzés után lett meg a squash női végeredménye:

  • 1. Csengődi Éva dializált versenyző
  • 2. Molnár Enikő élődonorként versenyző
  • 3. Hanyu Zsuzsanna vesetranszplantált versenyző
    állhatott a dobogóra.

A fiúknál mindkét csoport körmérkőzéssel döntötte el a csoporthelyezések sorsát, majd az 1. helyezettek automatikusan 4 közé kerültek, a 2. 3. helyezettek keresztjátéka döntötte el a másik 2 továbbjutót.
A legjobb 4 között keresztjáték döntötte el, ki játssza a döntőt és ki a kisdöntőt (bronzmeccset).

Kora délutánra ki is alakult a végső sorrend, a squash verseny dobogóján három veseátültetett fallabdázó állhatott.

  • 1. Könözsy Péter
  • 2. Poós Gergő
  • 3. Szendi János

Mind női-, mind férfi kategóriában az első három helyezett versenyző éremjutalomban részesült. Az első helyezettek vándorkupát is hazavihettek, melyeket 3 egymás utáni verseny megnyerésével, vagy nem összefüggően 5 első helyezés elnyerésével lehet véglegesen megnyerni.
Öröm volt látni, hogy mindenki, még a kezdők is mindent beleadtak a mérkőzésekbe, senki egy pillanatra sem adta fel. Meglepetésre igen komoly csaták is kialakultak. Nagyon jólesett, hogy két olyan transzplantáltat is sikerült bevonni a sportba, akik ezidáig nem sportoltak a szervátültetettek versenyrendszerében.
Mindannyian úgy gondoljuk, hogy ennek a sportágnak is van létjogosultsága verseny-, és sportolási rendszerünkben.

Mivel ez a sportág is szerepel a nemzetközi versenyrendszerben, abban is reménykedünk, hogy ezen újrainduló sportág képviselői is részt vehetnek a nemzetközi versenyeken.


A következő squash válogató versenyünk 2022. 03. 20-án került megrendezésre ugyanitt

Két csoportban zajlottak a körmérkőzések. A kiegyenlített erőviszonyok miatt a férfiak és a nők egy csoportban indultak, de az értékelés összetett és női kategóriában történt. 

Erről a versenyről sokan betegség és egyéb elfoglaltság miatt hiányoztak, így összetett és női versenyszámokat tudtunk kialakítani.

Ezúton szeretnénk külön köszönetet mondani Lázár Istvánnak, az esztergomi Start Squash Klub üzemeltetőjének, aki a pályákat rendelkezésünkre bocsájtotta és levezette versenyünket. 

Eredmények

Összetett 

I. helyezett     Könözsy Péter 

II. helyezett     Csengődi Éva 

III. helyezett   Varga Viktor  

IV. helyezett   Szervánszky Zsolt 

Női 

I. helyezett     Csengődi Éva 

II. helyezett    Pataki Csilla 

III. helyezett    Kincses Erzsébet 

Varga Viktor
Szervátültetettek Komárom-Esztergom Megyei Sport és Érdekvédelmi Egyesülete (SZKEM SE)
rendező