Szervdonációs és Transzplantációs Világnap

Országszerte rendezvénnyekkel ünnepeltük a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapját

Tiszteletadás a donoroknak, szolidaritás családtagjaikkal és mindazokkal, akik szervátültetésre várnak. Köszönet és hála valamennyi szervátültetésben közreműködő orvosnak és egészségügyi dolgozónak. Ez a két dolog jellemzi legjobban a Szervdonációs és Transzplantációs Világnapot. 

Minden országban ünnepelnek és emlékeznek azokra a hősökre, akiknek oly sokan köszönhetjük az új életünket! 

Budapest, SPAR Budapest Maraton Fesztivál 

Különleges helyszínen ünnepeltünk október 9-én: futók és nem futók, szervátültetettek és egészségesek, sportolók és parasportolók, orvosok és egészségügyi dolgozók futottak együtt a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, ahol a futók mellett a Budapesti Sportiroda által biztosított kiállítói sátorban lelkes önkénteseink csapata hirdette, hogy a szervátültetés életet ment. 

A napsütéses, hűvös első nap első rajtja a 10 km-es futás volt, melyen Molnár Ferenc vesetranszplantált atlétánk, Dr. Rokszin Richárd transzplantáló sebész és Szilágyi Péter egészséges triatlonos mellett Dr. Cseprekál Orsolya A napsütéses, hűvös első nap első rajtja a 10 km-es futás volt, melyen Molnár Ferenc vesetranszplantált atlétánk, Dr. Rokszin Richárd transzplantáló sebész és Szilágyi Péter egészséges triatlonos mellett Dr. Cseprekál Orsolya belgyógyász és Gila Sándor veseátültetett futó állt rajthoz. Rokszin doktor és Szilágyi Péter a 10 km után levezetésnek még futott 5 km-t, mielőtt elkezdődtek a 4×2 km-es váltófutások, melyre az első hívó szavunkra csatlakoztak hozzánk Ekler Luca és Pap Bianka paralimpikonok, Szekér Gergő énekes, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászat orvosai mellett a Transzplantációs Klinika orvosai is.

Végül nyolc csapat indult a szervátültetettek színeiben, minden csapatban négy futó volt, és minden csapatot ugyanúgy hívtak, csak egy szám különböztette meg őket (1, 2 stb.). Ennek köszönhetően közel ötvenszer hallatszott a SPAR Budapest Maraton Fesztivál összes hangszórójából, hogy A SZERVÁTÜLTETÉS ÉLETET MENT! 

Megható pillanatoknak lehettünk tanúi, ahogy szervátültetett és az őt kezelő orvosa egymást váltották, vagy ahogy az élete első futóversenyén részt vett veseátültetett futó könnyes örömmel érkezett célba.  

A 4×2 kilométeres váltó csapatai  

  • Gyurkó Alexandra , Ekler Luca , Papp Bianka , Grózli Csaba dr. 
  • Gelencsér Róbert, Szabó Judit, Gelencsér Viktória, Gelencsér Kata
  • Gelencsér Róbert, Zilaj Csaba, Molnár Ferenc , Rokszin Richárd dr.  
  • Radó Péter, Hortobágyi Nikolett, Indira Geosits, Szilágyi Péter 
  • Szekér Gergő, Gyömörei Vivien, Patonai Attila dr. , Kisbakonyi Fanni  
  • Hartyánszky István dr., Kapus Gábor dr., Cseprekál Orsolya dr. , Marton Adrienn dr. 
  • Csikós Bálint dr., Koutny Judit, Marinov Beáta, Kispataki Szilvia 

A váltófutások után került sor a FODISZ 9. Esélyegyenlőségi Futamára, melyen az idén rekordszámú résztvevő futott együtt a több mint 600 fős mezőnyben. A szervátültetettek csapata Berente Judit vezetésével állt rajthoz, a legfiatalabb szervátültetett futó a 6 éves Török Dani volt, aki másfél éve kapta édesanyja veséjét. Szervátültetett színekben még soha ennyien nem vettek részt ezen az 500 méteres futáson, melyen közös futással fejeztük ki hálánkat és tiszteletünket a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásunkat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt.  

…mert a szervátültetés életet ment! 

Hagyományos faültetés a Gesztenyés-kertben

Míg futóink a kilométereket rótták a Duna-parton a Spar maraton népes mezőnyében, addig ezzel párhuzamosan zajlott a Gesztenyés-kertben a hagyományos faültetés. Két évvel ezelőtt az Astellas Pharma Kft kezdeményezésére indult el a TranszPark fáinak ültetése. Immár harmadik alkalommal ültettünk el ismét három platánfát, melyet stílusosan Transzplatánnak nevezett el a kezdeményező. A Gesztenyés-kertben Vajtó-Tilhof Ingrid alelnök és Székelyné Burja Ilona főtitkár képviselte szövetségünket, ahol –a Főkert támogatásával – a többi civil szervezettel karöltve, az új platánok elültetésével bővült a TranszPark.  

Fáklyás felvonulás a Vajdahunyad várából

A Spar maraton futamai kora délután értek véget, a budapesti rendezvény este folytatódott: immár tizenegyedik alkalommal indult fáklyás felvonulás a Vajdahunyad várából, amely a nap tiszteletére a zölddel megvilágított Hősök terén ért véget. A téren több szász szervátültetett és családtagja gyűlt össze, kezükben A szervátültetés életet ment! – feliratú fáklyákkal. Beszédet mondtak a civil szervezetek megjelent képviselői, illetve donor családtagok, élő donorok és szervátültetettek osztották meg érzéseiket.  

Feszt Timi

Támogatóink

Astellas Pharma  

Ez a nap nem jöhetett volna létre a


Budapesti Sportiroda,
a Felnőttkorú Veleszületett Szívbeteg Alapítvány és a
Trappancs Egyesület nélkül.  

Köszönjük!  

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/3. számában jelent meg.