Milliót léptünk az életért!

Hetente megkerültük a Földet

Ugorj bele a cipődbe! Ezzel a felhívással indult útjára a Millió lépés az életért program – A vese útja 10 hetes kihívása, amelyben több mint 1400 fő vett részt. Minden hét komoly küzdelmet hozott az első helyezés elnyeréséért, de a valódi győztesek mi magunk vagyunk, akik a kihívásnak hála többet és rendszeresebben mozogtunk. A sikert jelzi, hogy sokaknak sikerült elérni az 1 millió lépést 10 hét alatt, összesen tízszer kerültük meg a Földet és 462.974.753-at léptünk, és rengetegen kérték, had működjön tovább a program a versenyt követően is.

Nagy kő esett le a szívünkről, amikor a Millió lépés program indításakor az első Tudtad-e?- üzenet reggel 9-kor megjelent a telefonunkon.

Addig mindez csak álom volt. Most pedig lezárult a szövetség életének legnagyobb és legsokrétűbb kihívása, amivel valóban sikerült tömegeket megmozdítani. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a rendszeres testmozgás népszerűsítésére kitalált kihívásra, több mint 1400-an csatlakoztak be, és alkottak csapatokat. A résztvevők közel fele nem szervátültetettként, hanem nevezzük úgy, érdeklődő vagy szimpatizálóként jelentkezett a programba. Külön öröm, hogy több cég és számos média is meghirdette a programot dolgozói között, és állított csapatot, mint például a Novartis Hungária Kft., City Bank, de a Jazzy Rádió, a M2 Petőfi Tv és még sokan mások is „beleugrottak a cipőbe”. De ne feledkezzünk meg a sok orvosról, vagy a Szervkoordinációs Iroda munkatársairól sem, akik szintén több csapattal voltak jelen.

Külön öröm, hogy az edukációs napi üzenetekről rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk,

hiszen a program lényege és különlegessége pont ez a rész volt: Mozgatni és közben észrevétlenül tudást adni, divatos szóval edukálni, egy olyan területről, amely ráadásul világszerte népbetegségnek számít. A vesék megbetegedésében ugyanis minden tizedik ember érintett Európában. Akik a napi egymondatos üzeneteket elolvasták, megismerhették a vesék sokrétű működését, és egyszerűen érthető, praktikus tanácsokat kaptak a veséjük megóvásához. A virtuális utazáson megismerhették a szervátültetés csodájának történetét, és bepillantást nyerhettek a szervátültetettek és dializáltak életébe is.

Ahhoz persze, hogy egy ilyen program működjön napi szinten, szükséges volt a Business Software Solution Kft. csapata segítő és professzionális munkájára, valamint a szövetségünk külön csapatára, amelyben az oroszlánrészt Feszt Timi vitte. Egy ilyen kaliberű program menedzselését rendszerint egy erre szakosodott cég viszi, amelyre nálunk nyilvánvalóan nincs kellő anyagi forrás. Viszont lelkesedéssel és sok-sok munkával mindezt sikerült megoldani. A legnagyobb kihívást a verseny hevületében fej-fej mellett haladók eredményeinek ellenőrzése, az adatok vizsgálata adta. Előfordultak elütések, de sajnos volt példa irreális adatok megadására is, amely kizárást vont maga után. Ennek kezelésére kidolgoztunk egy rendszert, ami ezután megbízhatóan működött.

A győztesek valamennyi bevitt adatát ellenőriztük az észszerűség és kivitelezhetőség szempontjából, és kérdéses esetben nyilatkoztattuk a bevitt adat valóságáról. Sokat tanultunk mi magunk is, hogy mire érdemes figyelni, hogyan tartsuk fent a résztvevők motiváltságát. A program alapvetően az átlagemberre fókuszált, aki keveset mozog és azt is rendszertelenül, illetve a szervátültetettekre, akiknek a rendszeres mozgás egyben a beültetett szerv hosszabb életet is jelentheti.

Azzal nem számoltunk, hogy félprofi versenyzők is bekapcsolódnak, illetve egy-egy munkakör mozgása lépésekre átszámítva rengeteg lépést fog majd generálni.

Ilyen volt például az a résztvevőnk, aki naponta több, mint 60.000 lépést írt be. Megkerestük, hogy árulja már el, ezt hogyan csinálja? Elárulta, egy telefonos képernyőképet is küldött az útvonalról, amit aznap csinált. Az illető ugyanis kerékpáros futárként dolgozik, tehát ő nap mint nap komoly fizikai teljesítményt nyújt. De ott volt asztalitenisz edzőnk, aki naponta több órát játszik a tanítványaival, és még sorolhatnánk jó néhány hasonló esetet.

Aki azt hiszi, hogy csak sportolók, versenyzők voltak esélyesek, az bizony téved.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Millió Lépés szakaszgyőztesei között nyugdíjas nagymamánk is van, aki persze rendkívül sportos életet él.

Keszler Terézia

Ahhoz, hogy a szakaszokat ne ugyanaz a személy vagy csapat nyerje, azt a helyes döntést hoztuk meg —amit ezután a játék is visszaigazolt—hogy egy személy vagy csapat csak egyszer nyerhet egy szakaszt. A teljes kihívást megnyerheti, de több szakaszt már nem. A lépései sem jelentek meg az első 10 között, így folytatódott a kihívás a szakaszok győzelméért.

A Millió Lépés az életért egyes szakaszainak egyéni és csapatgyőztesei:

A szentek útja

Kihívó: Gyurkó Alexandra élődonoros májátültetett úszó és a szervátültetett lányok csapata
Csapat: Délvidék
Egyéni: Szervánszky Zsolt

A Délvidék csapata

Utazás a vesém körül

Kihívó: Mihálovits Tamás veseátültetett atléta és a szervátültetett sportolók csapata
Csapat: Kidney Bruders
Egyéni: Hajagos Zoltán

A veseátültetési kísérleti útja

Kihívó: Dr. Szűcs Attila aneszteziológus, kórházigazgató és az intenzív aneszteziológusok csapata
Csapat: Pofonofon
Egyéni: Kóka Zoltán

Az első érvarrat útja

Kihívó: Dr. Hartyánszky István szívtranszplantáló sebész, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke és csapata
Csapat: Dani Team
Egyéni: Zsombori Annamária

Hartyánszky Tanár Úr a SPAR Budapest Maratonon Gyurkó Alexandrával és Ekler Lucával

A dialízis útja

Kihívó: Jakab Kinga dializált futó és a dializáltak csapata
Csapat: EGÉSZSÉGEDRE! Kávézó 1.0
Egyéni: Keszler Terézia

Az első sikeres veseátültetés útja

Kihívó: Nagy Réka vesetranszplantált atléta és a transzplantált gyermekek csapata
Csapat: Ping-win
Egyéni: Bajtai Krisztián

Az első magyar veseátültetés útja

Kihívó: Dr. Rokszin Richárd vesetranszplantáló sebész, kétszeres Iron Man és csapata
Csapat: Szeged IronKidney
Egyéni: Milos Imre

Dr. Rokszin Richárd a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon

A magyar veseátültetési program útja

Kihívó: Prof. Dr. Perner Ferenc sebész, a hazai szervátültetés atyja és a szervátültetettek csapata
Csapat: Lélektúrázók
Egyéni: Venyercsán László

A szervdonáció útja

Kihívó: Dr. Mihály Sándor transzplantációs igazgató és szervkoordinációs csapata
Csapat: OVSZ Anyag
Egyéni: Diósi Péter

A szervátültetettek segítésének útja

Kihívó: Berente Judit elnök, veseátültetett úszó, sífutó és a Szövetség dolgozói
Csapat: The Furious Five
Egyéni: Gácsi Györgyi

A Millió lépés az életért programunk első kihívásának – A vese útjának 10 hetes versenyének egyéni győztese Szervánszky Zsolt élődonoros veseátültetett sportolónk lett 4 471 252 lépéssel.

Hogy hogyan sikerült ezt a hihetetlen teljesítmény elérni?

Szervánszky Zsolt (52) nem mindennapi „fazon”, ahogy pestiesen mondják. Autoimmun betegsége miatt veseátültetésre szorult, amelyet 2018-ban kapott édesapjától. Tőle kérdeztük meg, mi a győztes titka.

Szervánszky Zsolt

További helyezések:

 1. Keszler Terézia 3 478 904
 2. Bajtai Krisztián 3135 244
 3. Diósi Péter 2 995 134
 4. Kóka Zoltán 2 910 411
 5. Milos Imre 2 656 609
 6. Vidor Eszter 2 558 934
 7. Zsombori Annamária 2 500 129
 8. Kókány Balázs 2 332 399
 9. Hajagos-Tóth Zoltán 2 246 962

A Millió Lépés az Életért programban a legjobban teljesítő csapat a Pofonofon csapat lett, akik öten összesen 7 692 227 lépést tettek meg.

A Pofonofon csapata
 1. DÉLVIDÉK 7 505 460
 2. Kidney Bruders 7 300 712
 3. Egészségedre! Kávézó 1.0 6 280 364
 4. DaniTeam 6 274 276
 5. Alföldi Sétálók 5 899 041
 6. ?Lélektúrázók 5 872 192
 7. Örömfutók 5 751 799
 8. Örökmozgók_1 5 543 323
 9. Ping-win 5 540 774
A Kidney Bruders csapata

Végezetül nézzünk néhány statisztikai adatot arról, hogyan alakult a résztvevők neme, kora, és melyek voltak a legkedveltebb mozgásformák.

A hölgyek az aktívabbak! A résztvevők 65 %-át alkották.

Az átlagéletkor 42 év volt, de legidősebb résztvevő életkora 90 fölötti, és sok 18 év alatti is velünk lépegetett.

De vajon melyik korosztály lépett a legtöbbet?

39 év alattiak 161.5 milliót, a 40-59 évesek 241 milliót, a 60+ kategória pedig 43.6 milliót léptek összesen

A 100-nál több választható sportágak közül a Top 10 legnépszerűbb mozgásforma hölgyeknél illetve férfiaknál az alábbiak szerint alakult:

Hölgyek:

Gyaloglás, átlagos
Kerékpározás, mérsékelt tempó
Futás, 6 perc/km
Kerékpározás, erős tempó
Köredzés
Kerti munka
Kerékpározás, könnyű tempó
Séta, sétálás
Torna
Aerobic fitnesz óra


Szekér Gergő

Férfiak:

Kerékpározás, mérsékelt tempó
Kerékpározás, erős tempó
Gyaloglás, átlagos
Futás, 6 perc/km
Futás, 5 perc/km
Asztalitenisz
Kerti munka
Köredzés
Foci
Testgyakorlatok

Köszönjük mindazon cégek támogatását, akik hittek bennünk, hittek a program sikerében és hozzájárultak egy egészségesebb közösségi életminta kialakításához!

Dr. Grózli Csaba

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2021/3. számában jelent meg.