Szülés vesetranszplantáció után

A transzplantációt követő gyermekvállalás mindig nehéz kérdés a hölgyek számára. Az anatómiai okok miatt a vesetranszplantáció után talán még nehezebb.

De nem lehetetlen! A Debrecenben élő Ungvári-Sárik Tünde bevállalta a kockázatot, és egészséges babának adott életet.

– Mióta vagy vesebeteg?

2008 decemberében derült ki a vesebetegségem egyik pillanatról a másikra. Akkoriban friss diplomás pedagógusként napközis tanítóként dolgoztam Csemőben és nem is gondoltam volna, hogy a derékfájásom oka más is lehet, mint a napi munka okozta fáradtság. Aztán amikor az énekkarral Budapesten szerepeltünk, a fellépésen rosszul lettem. Cegléden a laboreredményekből kiderült, hogy 30-as a GFR-értékem és krónikus veseelégtelenségben, FSGS szindrómában szenvedek, vagyis mindkét vesém elkezdett sorvadni. 2,5 évig ambuláns betegként jártam Ceglédre gondozásra. Sajnos a szigorúan betartott diéta mellett is rohamosan leromlottak a veséim és el kellett kezdeni a dialízist.

Hogyan dolgoztad fel, hogy dialízisre kell járnod? Mit változtatott az életeden?

Ambuláns időszakomban ismertem meg a páromat, aki debreceni. Így ide költöztem hozzá, és másnap megkezdtem az első dialízist. Zenei múltamat is folytatni akartam. Már 6 éve a Maróthi György Pedagógus Énekkar oszlopos tagja vagyok. Az éneklés szeretete mellett a közösség ereje is segített abban, hogy a dialíziskezelés fájó pillanatait el tudjam viselni és normális életet tudjak élni. Más területen kezdtem el dolgozni, ahol nyugodt életet tudtam élni és még a munkámat is megbecsülték rehabilitációs munkatársként. Hat évig távmunkában dolgoztam egy pesti online jegyárusító cégnél, így a heti háromszor négyórás esti kezelésekre is el tudtam járni. A dialízisen filmeket néztem és társaimmal beszélgettem. Lelkileg is át kellett értékelnem az akkori időszakot. Ezért egy átfogó testi-lelki és szellemi életmódváltozáson mentem keresztül, ami által megtanultam, hogy minden rosszban meg kell látnom a szépet. Akkor is, ha abban a pillanatban fájó érzéseket vált ki belőlem. Megtanultam szeretni és elfogadni önmagamat és másokat is. Dializáltként nagyon fontos a családi háttértámogatás is, hogy a beteg ne hagyja el magát, hanem érezze, hogy van miért és kiért küzdeni!

A dialízisből az egyetlen kiút a transzplantáció… Hogyan álltál ehhez a kérdéshez?

– Három évig folyamatosan fent voltam a transzplantációs várólistán. Türelmesen jártam a kezelésekre. A bátyám szeretett volna rajtam segíteni. A vizsgálatok közben megcsörrent a telefon és egy cadaveres vesét kaptam. Budapesten műtöttek, mivel a bátyám pesti lakos, és ott kezdtük el a szükséges vizsgálatokat. A párom mindig azt mondta, hogy a műtéten becsukom a szememet és amikor kinyitom, egészséges ember leszek, meggyógyulok és minden álmom valóra válik! Így is lett! Már 3 éves a vesém, nagyon vigyázok rá, mert nélküle nem lehetnék ilyen jól. A sikeres műtét utáni évben a párom megkérte a kezemet és a következő évben össze is házasodtunk. A boldogságunkhoz már csak egy kisbaba hiányzott, akire mindig is vágytunk.

Igen, ez nem egyszerű dolog… Mit tanácsoltak az orvosaid?

Miután a sikeres veseműtét után eltelt 2 év, nefrológus szakorvosaim, Budapesten dr. Földes Katalin, Debrecenben pedig dr. Mátyus János tanár úr biztattak a gyermekvállalásra, mert a vesém stabilan működött. Ez a terhesség végig tudatos tervezés eredménye volt. Egy kis gyógyszermódosítással és tudatos életmódbeli odafigyeléssel alkalmas voltam a terhességre. 2017 elején sikeresen teherbe estem spontán módon. Szebenszki Erzsébet dietetikus egyéni étrendet állított be. Emellett már évek óta hetente jártam a Király Enikő gyógytornász által vezetett tornaórákra. A terhességemet Török Olga szülész-nőgyógyász tanárnő kísérte végig. A biztonságos terhesség feltétele volt a gyakori orvosi kontroll.

Hogyan telt a terhesség?

Nagyon boldog babavárás volt mindvégig. A tudatos életmódomnak köszönhetően összesen 7-8 kg-t szedtem fel a várandósságom alatt. Hét hónapos terhesen fejeztem be a munkát. Hat hónaposan még felléptem a Debreceni Nagytemplomban a Meghasadt fény kapujában c. oratórium ősbemutatóján. A nyolcadik hónapban elkezdett csökkenni a vesefunkció és Mátyus tanár úr a terhesség befejezése mellett döntött. Így 35 hetesen 2790 grammal és 48 cm-rel megszületett kisfiunk, Ungvári Levente.

Hogyan élted ezt meg lelkileg?

A terhességet lelkileg nagyon jól viseltem, hiszen nemcsak a családom szeretetét élvezhettem és élvezem a mai napig, hanem mindegyik közösségét, melynek tagja vagyok. Lelkileg az volt a nehéz, hogy nem láttam a kisfiamat az első 24 órában, mert engem is megfigyeltek az intenzíven és utána is pár napig csak inkubátoron keresztül nézhettük. Miután a kezdeti nehézségek elmúltak és lelkileg egyre jobban megerősödtem, a szoptatás is beindult, amely a jól beállított szteroidok mellett engedélyezett lett.

Mit üzennél azoknak a sorstársaidnak, akik babavállaláson gondolkodnak?

Azt tanácsolom, hogy csak jól beállított vesefunkcióval merjenek belevágni megfelelő szakemberekkel történő tervezés, egyeztetés és folyamatos kontroll mellett. Mert nemcsak kihordani kell egy terhességet, hanem fel is kell nevelni azt a kis életet. És ha a Mama nincs rendben, a Baba sincs biztonságban. Nagyon örülök, hogy sorstársaim többen is felkerestek már, hogy örülnek, hogy jól vagyok és be mertem vállalni ezt a gyermeket. Elmesélték, hogy ők is elgondolkoztak már a gyermekvállaláson. Ha csak egyetlen vesebeteg nőtársamnak tudok segíteni, akkor már megérte elmesélni a történetemet!

Szeretném megköszönni orvosaim nagyfokú szakmai közreműködését, melynek eredménye egy sikeres terhesség és egy makkegészséges gyermek!

Hálával tartozom a teamnek, melynek tagjai segítették és végigkísérték a tervezés és a várandósság időszakát: Mátyus tanár úrnak, Török Olga tanárnőnek, Földes Katalin doktornőnek, Székely Péter főorvos úrnak, Balázs Gergely doktor úrnak, a debreceni Szülészeti és Nőgyógyász Klinika összes orvosának és nővérének, a Neonatológiai Tanszék Koraszülött Osztályán dolgozó összes nővérnek és orvosnak, valamint Szebenszki Erzsébet dietetikusnak és Király Enikő gyógytornásznak.

Zákány Edit

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2018/1. számában jelent meg.