Trambulancia az I. Sz. Gyermekgyógyáászati Klinikán

Ahogyan a közelmúltban olvashattuk, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között. A tagországok közül Magyarország csatlakozott utoljára az Eurotransplanthoz, de már az első évben az élvonalba került. A transzplantációk számának növekedésével, a transzplantált betegek számára elérhető korszerű immunszuppresszív gyógyszerek birtokában, egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy a beültetett szerveket minél tovább megőrizzük. Ennek egyik kulcsa a beteg-együttműködés javítása, amelynek kialakítására már a gyermekkorban törekednünk kell.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikáján a magyarországi gyermek-vesetranszplantációs program indulása óta foglalkozunk vesetranszplantált gyermekek gondozásával, az ország legnagyobb központjaként. A transzplantáción átesett gyermekek, amellett, hogy az egészségesekhez hasonló életet élhetnek, rendszeres orvosi ellenőrzésre, rutin vérvizsgálatokra szorulnak, melyeket a transzplantációt követően gyakrabban, majd stabil állapotú beteg esetében, 6-8 hetente végzünk. Tekintettel az immunszuppresszív kezelésre, ezen betegek ellenőrzése kapcsán célunk volt, hogy olyan környezetben vizsgálhassuk őket, ahol a fertőzésveszély a lehető legkisebbre csökkenthető. 2017 októberében létrehoztunk egy vesetranszplantációs gondozó ambulanciát Trambulancia néven, ahol az összes gondozó orvos bevonásával, megfelelő környezetben fogadhatjuk a betegeket. Vizsgálati protokollok kialakításával egységes betegkövetési rendet alakítottunk ki, online előjegyzési naptárakkal jól tervezhető ellátást tudunk biztosítani.

Az új gondozó ambulancián célunk továbbá, hogy minél inkább gyermekbarát környezetet tudjunk kialakítani. A humán erőforrás oldaláról is fejlesztés történt, a transzplantációs ambulancia koordinátora személyében, aki a vizsgálatok szervezésén kívül, tervezetten a tranzíciós folyamat (felnőtt gondozásba való átsegítése a betegeknek) összekötőjeként is működni fog. Igyekszünk a betegek várakozási idejét is csökkenteni, de tekintettel arra, hogy a vérminták levétele mindenkitől reggel történik, az ezt követő vizsgálatra való várakozást teljes mértékben nem lehet elkerülni. A gyermekek részére a várakozás alatt a téli időszakban meleg teát biztosítunk. Tapasztalatunk alapján, a gondozó orvosoknak sok alapvető, a beteg számára fontos, de egyszerű információ közlésére kevés ideje jut, sok esetben a beteg egyszerű kérdéseket nem tesz fel a vizsgálatok során. Betegtájékoztató monitort helyeztünk ki a váróterembe, amely a várakozási idő alatt lehetőséget biztosít egy korszerű, alapvető információkra koncentráló betegtájékoztatásra. A közölt információtartalom elsősorban a gyógyszerszedési szokásokra, ezzel kapcsolatos szabályokra hívja fel a figyelmet, ez nagyban javíthatja hosszabb távon a beteg-együttműködést, ami a hosszú távú grafttúlélés egyik legfontosabb meghatározója.  Emellett hirdetésre kerülhetnek a transzplantált beteg gyermekek rehabilitációjával foglalkozó alapítványok, egyesületek tevékenységei, elérhetőségei, aktuális programok.

Bízunk benne, hogy az új ambulancia a betegek számára is megkönnyíti a várakozást, hogy az új környezet elnyeri tetszésüket, kellemesebbé teszi számukra a kötelező kontrollvizsgálatokat, helyet biztosít arra, hogy a hasonló betegséggel küzdő gyermekek és szüleik találkozhassanak, tapasztalatot cserélhessenek, a szülők a transzplantált gyermekek számára elérhető rehabilitációs programokról értesülhessenek! A jövőben a Trambulancia további fejlesztésével igyekszünk a betegek kényelmét, együttműködését tovább növelni. Célunk, hogy a beültetett szervre minél tovább vigyázhassunk!

Szerző: Dr. Kelen Kata