Szezonzáró síverseny Murauban

Március közepén síelni? Versenyezni? Egyre hihetetlenebbül hangzik.

Két év kihagyás után ismét versenyezhettek szervátültetett síelőnk a 28. Dockyard Havas Szezonzáró Sí és Snowoard MVM kupán – ez a síverseny a szervátültetettek számára az Országos Bajnokság volt –  a Murau melletti Kreischbergen.

Ahogy már a korábbi évek során gyakorlattá vált, a síszövetség síversenyeihez kapcsolódnak a szervátültetett síelőink is, akik részt vesznek a síversenyen, ugyanazon a pályán, de külön kategóriában. Ez alól csak snowboardos társunk Szervánszky Zsolt volt kivétel, ő ugyanis egyedüli szervátültetett snowboardosként az egészségesek senior kategóriájában indult, és ért el szép eredményeket.

A csapat egy része már kedden kiutazott, hogy részt vegyen az edzőtáborban, amit ezúttal a versenyt is szervező Körte SE vezetője Körtvélyesi Miklós tartott. A sporttársak beszámolója szerint nagyon jó hangulatban telt a 3 napos edzőtábor. Sokat fejlődtek a résztvevők ez alatt a pár nap alatt is, köszönhetően Miklós kimagasló szaktudásának és lelkesítő, bátorító stílusának.

Szombaton várt ránk az első megmérettetés, az óriás műlesiklás, ahol a női mezőnyben Végh Ágota magabiztos síelésével hozta a megszokott formáját, azonban Vecsei Erzsébet, Sziszi keményen ott volt a nyomában, s csak pár századdal maradt le mögötte.

A férfiaknál a szokásos küzdelem folyt az első helyért, tudniillik, hogy Mátyás László meg tudja-e verni Szendi Jánost. Első nap Jani csúszta a legjobb időt, így ő vette át az aranyérmet. A végső sorrend – ha mondhatom így – papírforma szerint alakult. Azt hiszem, ilyen szép számmal, ilyen erős mezőnnyel még nem szerepeltünk síversenyen.

Vasárnap a lazább, pihenő síelés közben szurkolhattunk Szervánszky Zsoltnak, aki a snowboard versenyen megfontoltan csúszott végig a pályán, és így III. helyezést ért el.

A versenyszámok után felmentünk az egyik bejáratott hüttébe pihenni, ebédelni, ahonnan szép kilátás nyílt a Mura völgyére. Körbe végig lehetett látni a havas, csipkés hegycsúcsokat. A pályák állapotával szerencsénk volt, mert ahogy innen fentről is látni lehetett, a környező hegyoldalakon már sehol nem volt hó, csak a nagy szárazság, és csupasz lejtők. Csak az északi fekvésű sípályákon volt jó minőségű hó, amit folyamatosan karbantartottak az osztrákok.

Hétfőn tartották a parallel szlalom versenyt mind

Azt hiszem, sokunk számára teljesen új volt ez a fajta versenyszám, hiszen a korábban St.Lambrecthben szervezett magyar bajnokságokon ez a versenyszám nem szerepelt.  A két versenyző egyszerre rajtolva, egymás mellett, két, párhuzamosan kitűzött pályán csúszik végig.

A transzplantált síelők esetében a két futam után az időeredmények adták a végső sorrendet. Itt Laci jobbnak bizonyult az örökös rangadóban, és ő állhatott fel a dobogó tetejére.

A snowboardosoknál egyenes kieséssel lehetett bekerülni a döntőbe. Zsolt így jutott el a döntőig, ahol a többszörös magyar bajnoktól kikapva szerezte meg végül a második helyezést. A hölgyeknél megint az első naphoz hasonló eredmény született ismét nagyon kis időkülönbséggel.

Köszönjük Poós Gergőnek a szervezést! Ismét sok tapasztalatot szereztünk, jó hangulatban telt ez a pár nap. Reméljük, hogy a jövő szezonban folytathatjuk az itt megkezdett munkát, és ugyanilyen szép számmal vehetünk részt edzőtáborokban, versenyeken!

Somogyi Farkas Pál

Az eredeti cikk a SZERVUSZ magazin 2022/1. számában jelent meg.